Sałatka zielona z indykiem

Sałatka zielona z indykiem

Składniki:
  • filet z piersi indyczej
  • 300 g pieczarek
  • brokuł
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 450 g świeżych ziemniaków
  • 150 g groszku
  • 6 łyżek mleka
  • 90 g prażonych migdałów
  • 6 sztuk cebuli - dymki
  • 9 sztuk rzodkiew
  • koperek
  • 300 g ziemniaków sałatkowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy przez 25 minut, po czym odstawiamy je, aby ostygły i kroimy je na cienkie plastry. Indyka gotujemy i tniemy na cienkie paseczki. Myjemy szpinak i osuszamy. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. To samo robimy z rzodkiewkami. Następnie przygotowujemy sos - jogurt ucieramy z octem, solą, pieprzem, mlekiem i odrobiną koperku. Mrożony groszek warto sparzyć w osolonym wrzątku, a następnie zahartować w zimnej wodzie (dzięki temu zachowa piękny kolor). Ziemniaki mieszamy z groszkiem, szpinakiem, rzodkiewką, dymką, po czym dodajemy mięso. Polewamy wszystko sosem i dokładnie mieszamy. Potrawę przyozdabiamy migdałami.

x

Formuarz kontaktowy