Pad thai

Phad thai z indykiem

Phad thai z indykiem to danie, które jest smaczne, a zarazem zdrowe i orientalne. Fantazyjne połączenie smaków stanowi idealne dopełnienie diety opartej o tłuszcze nienasycone oraz dodatkowe węglowodany.

Czas przygotowania potrawy dla 2-3 osób to około 60 minut.

 

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g makaronu sojowego (wstążki)
  • 200 g kiełków fasoli
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Kilka orzeszków ziemnych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2/3 szklanki wody
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Pierś z indyka dokładnie posyp ostrą papryką i upiecz ją w folii. Tak przygotowane mięso pokrój w paseczki, a następnie starannie umyj i obierz warzywa.

Ogórek posiekaj na drobne kawałki, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Przygotowane warzywa wrzuć do miseczki z kurczakiem i dodaj do tego porwane listki mięty. Wymieszane składniki polej sosem przygotowanym na bazie jogurtu, miodu i chili (proporcje wg uznania).

SMACZNEGO!

x

Formuarz kontaktowy