Pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki

z marynowanymi grzybami i sosem cumberland

Pasztet z kaczki z marynowanymi grzybami i sosem cumberland to idealny pomysł na zdrowy i wartościowy posiłek, który może być serwowany zarówno na zimno, jak i na gorąco. Wyraziste oraz fantazyjne połączenie smaków z tradycją idealnie sprawdzi się jako pomysł na danie podczas uroczystej rodzinnej kolacji.

 

Składniki na pasztet:

  • 1 tuszka kaczki
  • 300 g podgardla wieprzowego
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 jajka
  • 100 ml metaxy
  • 1 sucha kajzerka
  • 100 ml mleka
  • Szczypta gałki muszkatołowej i tymianku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Kaczkę trybujemy, mięso kacze i podgardle kroimy na średniej wielkości kawałki, przesmażamy na patelni, dusimy do miękkości, w ostatniej fazie duszenia dodajemy pokrojoną wątróbkę oraz cebulę pokrojoną w piórka, następnie zioła, sól, pieprz. Kajzerkę namaczamy w mleku.

Wszystko mielimy w maszynce dwa razy na drobnym oczkach, dodajemy jajka oraz metaxę. Wyrobioną masę wkładamy do wysmarowanej wcześniej masłem blaszki i pieczemy w temp. 140o C przez około 80 min.

Przygotowanie sosu:

Ścieramy skórkę pomarańczową, wyciskamy sok z pomarańczy, łączymy z żurawiną, galaretką z czarnej porzeczki oraz chrzanem. Doprawiamy tabasco. Pasztet podajemy z sosem cumberland i marynowanymi grzybami.

x

Formuarz kontaktowy