Kurze wątróbki na boczku

Kurze wątróbki na boczku

Kurze wątróbki na boczku idealnie wpisują się w gusta smakowe i potrzeby dietetyczne osób starszych. Ten pożywny, wysokobiałkowy posiłek cechuje bogactwo wapnia i magnezu, a także wyrazisty smak. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a przyrządzenie dania dla 2-3 osób zajmuje około 60 minut.

Składniki:
  • 10 kawałków kurzej wątróbki
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • Kolorowy pieprz
  • 100 ml brandy

Przygotowanie:

Umyte i obrane wątróbki zalej na noc brandy. Tak zamarynowane podroby osusz i obficie posyp kolorowym pieprzem. Każdą wątróbkę owiń w plaster boczku, a następnie w folię aluminiową. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 200°C. Na koniec odwiń wątróbki z folii i dopiecz je (przez około 7–10 minut) do uzyskania złotej barwy. Danie podawaj z dipem jogurtowym.

x

Formuarz kontaktowy