Kurczak z grzybami w cieście a’la wellington z jabłkowym chutneyem z chili

Kurczak z grzybami w cieście a’la wellington z jabłkowym chutneyem z chili

Składniki dla 4 osób:
  • 2 duże piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 kawałek chłodzonego ciasta francuskiego
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 świeże czerwone chili
  • 50 ml białego octu winnego
  • 100 g cukru
  • Szczypta soli
  • Odrobina oleju
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w drobne plasterki. Smażyć na niskiej temperaturze płyty, na oleju, z odrobiną soli. Smażyć, aż oddadzą wodę i będą złociste. Odstawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka nasmarować olejem. Posolić i popieprzyć. Obsmażyć z obu stron, aby były złociste. Połączyć obie piersi tak, aby otrzymać z nich równy walec. Na arkusz schłodzonego ciasta francuskiego rozłożyć równomiernie podsmażone pieczarki. Na brzegu ułożyć walec z piersi kurczaka. Całość zawinąć w ciasto. Ciasto posmarować roztrzepanymi jajkami. Położyć na blasze na papierze pergaminowym i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C na 12 minut. W międzyczasie obrać jabłka. Pokroić w cząstki. Chili posiekać. Całość połączyć w garnku zasypując cukrem. Poddusić. Dodać ocet i odparować. Wyciągnąć kurczaka. Odstawić na 5-6 minut do przestygnięcia. Pokroić w grube plastry. Podawać z jabłkowym chutney.

x

Formuarz kontaktowy