Z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, między innymi ze względu na walory odżywcze oraz znaczną różnorodność uzyskiwanych produktów, takich jak szynki czy polędwice.

Indyk

Indyki są największymi ptakami domowymi. Zalicza się je, podobnie jak kury, perlice i przepiórki, do drobiu grzebiącego. Pierwotnie zamieszkiwały Amerykę Północną. Do Europy po raz pierwszy zostały sprowadzone w XV wieku, a do Polski niecałe 200 lat później. Na kontynencie amerykańskim, do tej pory indyki są niezwykle popularne, a pieczony w całości indyk stanowi obowiązkowe danie na Święto Dziękczynienia.

Obecnie w Polsce utrzymywane są głównie linie średnio ciężkie i ciężkie. Co istotne, istnieje wyraźny podział pomiędzy utrzymywaniem samic i samców. Indyczki uzyskują dojrzałość ubojową w wieku 12 tygodni, ale w większości przypadków są one utrzymywane dłużej – do 16 tygodnia życia. Z kolei chów indorów można prowadzić dłużej – do 20, a nawet do 24 tygodnia życia. Masa ciała indyczek w trakcie uboju wynosi ok. 9 kg, natomiast indorów od 16 do 20 kg.

 

 

Mięso indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych – polecane jest przy alergiach i dietach niskokalorycznych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu, a dużą białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. 

Hodowla i żywienie

Indyczęta – bardziej niż kurczęta – są wrażliwe na warunki środowiskowe. Przede wszystkim przez dłuższy okres wymagają wyższej temperatury. Mają też większe zapotrzebowanie na tlen, a także bardzo silnie reagują na wszystkie czynniki stresowe. Wychów indycząt musi być prowadzony z zachowaniem wyjątkowej higieny pomieszczeń, wybiegów i żywienia.

Żywienie indyków zależy od systemu chowu, stanu fizjologicznego i wieku. Wyróżniamy chów intensywny, półintensywny oraz ekstensywny. Zapotrzebowanie jest inne w różnych stadiach wiekowych. Młode indyki w pierwszej fazie wzrostu potrzebują większego zaopatrzenia w składniki wysokoenergetyczne. Starsze z kolei nie wymagają już tyle białka, witamin i minerałów. Najlepsze wyniki produkcyjne osiąga się poprzez skarmianie paszami o dużej koncentracji energii. W intensywnym systemie chowu stosuje się tucz pięciostopniowy lub prostszy – trzystopniowy.

Również w przypadku indyków przepisy określają wielkość obsady, normy dotyczące oświetlenia. Indyki muszą mieć stały dostęp do wody o jakości przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Czy mięso z indyka jest zdrowe?

Mięso indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych – polecane jest przy alergiach i dietach niskokalorycznych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu, a dużą białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. 

Mięso z indyka zawiera ważne mikroelementy, jak fosfor regulujący gospodarkę wodną,potas odpowiedzialny za sprawność kośćca, uwalnianie energii i wchłanianie składników odżywczych. Dodatkowo jest także cennym źródłem magnezu, wspomagającego dotlenienie komórek żelaza oraz cynku, który wspiera system immunologiczny i reguluje zmysł smaku. Mięso indycze zawiera również znaczne ilości witamin z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz do utrzymania ogólnej sprawności organizmu. Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12.

Warto wiedzieć, że ciemne mięso z uda zawiera więcej żelaza i cynku niż jasne mięso z piersi, ale ma też nieco wyższą wartość kaloryczną.

Dietetycy zalecają mięso indycze małym dzieciom, kobietom ciężarnym i karmiącym, rekonwalescentom, osobom starszym, osobom odchudzającym się oraz każdemu, komu zależy na zdrowym stylu życia.

Zobacz także:

Pad thai — przepisy drobiowe

Phad thai z indykiem

Phad thai z indykiem to danie, które jest smaczne, a zarazem zdrowe i orientalne. Fantazyjne połączenie smaków stanowi idealne dopełnienie diety opartej o tłuszcze nienasycone oraz dodatkowe węglowodany.

Czytaj więcej
Roladki z indyka z serem Mozzarella — male

Roladki z indyka z serem Mozarella

Roladki z indyka z serem Mozarella bez wątpienia przypadną do gustu wszystkim najmłodszym członkom rodziny – nawet tym najbardziej wybrednym. Delikatny smak i bogactwo wartości odżywczych...

Czytaj więcej
Kanapka z grillowanym kurczakiem— kopia

Kanapka z gillowanym indykiem

Kanapka z gillowanym indykiem to lekkostrawna przekąska, która idealnie wpisuje się w potrzeby dietetyczne osób chorych. Delikatne mięso z piersi indyczej stanowi wspaniałe urozmaicenie diety podczas rekonwalescencji.

Czytaj więcej
Klops z indyka — przepisy drobiowe

Klops z indyka

Klops z indyka może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa. W obu postaciach stanowi doskonałe uzupełnienie lekkostrawnej diety osób chorych.

Czytaj więcej
Sałatka z indykiem i serem — przepisy drobiowe

Sałatka z indykiem i serem

Lekka i dietetyczna – w sam raz jako przekąska w czasie ciąży. Wysoka zawartość białka, substancji odżywczych i minerałów w mięsie z indyka zapewni odpowiedni rozwój Twojemu dziecku.

Czytaj więcej
Lasagne z indykiem — kopia

Lasagne z indykiem

Idealna i pożywna propozycja dla wszystkich osób uprawiających sport wyczynowo lub hobbistycznie. Złożone węglowodany, białko i dobre tłuszcze będą doskonałym uzupełnieniem treningu, a dla organizmu źródłem potrzebnych mu substancji odżywczych.

Czytaj więcej
Nuggetsy z indyka

Nuggetsy z indyka

Dzieci to prawdziwi fani nugettsów. Ta zdrowa wersja indyka w panierce, bez dodatku tłuszczu (!) to niezwykle proste danie, które możesz przygotować razem ze swoja pociechą.

Czytaj więcej
Zupa z indyka (Kopiowanie)

Zupa z indyka

Mięso z indyka jest jednym z najczęściej podawanych małym dzieciom. Aby nie było monotonne i nudne proponujemy pyszną zupę na bazie skrzydełek.

Czytaj więcej

Makaron z indykiem i warzywami

Ta wersja makaronu może być modyfikowana wedle życzeń i upodobań Twojego dziecka. Dla przykładu pomidorki koktajlowe możemy zamienić na suszone w zalewie, a cukinię zastąpić bakłażanem.

Czytaj więcej

x

Formuarz kontaktowy