Eskalopki z kurczaka w czerwonym winie z bekonem, z puree z selera z truflą i z popcornem

Eskalopki z kurczaka w czerwonym winie z bekonem, z purée z selera z truflą i popcornem

Składniki dla 4 osób:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 150 g plastrów wędzonego, surowego bekonu
  • 200 ml czerwonego wina
  • 2 szalotki
  • 50 g zimnego masła
  • 1 duży seler
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 mała czarna trufla – około 20 g lub łyżka oliwy truflowej dobrej jakości
  • 1 saszetka popcornu
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Odrobina oleju

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić z błon. Nasmarować olejem i posypać delikatnie solą i pieprzem. Piersi zawinąć w bekon. Seler obrać. Pokroić w kostkę. Zalać śmietanką. Zagotować. Doprawić solą. Gdy seler będzie miękki zblendować całość na gładkie purée. Dodać truflę. Popcorn wrzucić do mikrofali.

Przygotować wedle zaleceń z opakowania. Piersi usmażyć na oleju, na niskiej temperaturze płyty. Gdy tłuszcz z bekonu się wytopi wrzucić pociętą szalotkę. Smażyć krótko. Wlać wino i odparować. Zostawić na patelni, aż kurczak będzie gotowy. Na talerz wyłożyć purée. Piersi z kurczaka przeciąć w cienkie eskalopki. Ułożyć na purée. Na patelnię po kurczaku z winem wrzucić zimne masło. Krótko zaciągnąć sos. Polać danie.

x

Formuarz kontaktowy