Piotr Szeleszczuk - eksperci

Prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk

Prof. Dr hab. Piotr Szeleszczuk jest kierownikiem Zakładu Chorób Ptaków Katedra Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej, Wydziału Medycyny Weterynaryjnej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zainteresowania naukowe prof. Szeleszczuka obejmują badania z zakresu diagnostyki, patologii i profilaktyki różnych chorób zakaźnych i niezakaźnych ptaków gospodarskich, domowych oraz gołębi.

„Rynek drobiowy jest tak zorganizowany, że trzeba się zastanowić, czy faszerowanie antybiotykami jest po pierwsze możliwe, ale też potrzebne. Zdroworozsądkowo - stosowanie ich nie jest uzasadnione. Technologie utrzymania ptaków nie zakładają na żadnym etapie procesu stosowania antybiotyków. To mit”;

„Jako że hormony wzrostu to białka, jak np. insulina, aby były skuteczne, musiałyby być podawane stale w formie zastrzyków, przez co ich zastosowanie byłoby bardzo kłopotliwe i nieopłacalne. Typowa ferma drobiu posiada tysiące ptaków. Nie trudno wyobrazić sobie problemy logistyczne, a jeszcze łatwiej koszty związane z potencjalnym kilkukrotnym podawaniem takich środków w czasie relatywnie krótkiego cyklu życia tych zwierząt”;

„Hermetyczne opakowanie wyrobów drobiarskich stanowi zabezpieczenie nie tylko przed zabrudzeniem i bakteriami. Stosowany w tym przypadku przez producentów system kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP pozwala także na prześledzenie warunków chowu zwierząt, a tym samym kwestii związanych z dobrostanem i ich żywieniem”;

„Kurczęta brojlery muszą podlegać kontroli przez opiekuna co najmniej 2 razy dziennie, ze zwróceniem szczególnej uwagi na wszelkie objawy wskazujące na obniżony poziom ich dobrostanu”

Zobacz także:

Aleksandra Porada - eksperci

Aleksandra Porada

W hodowli drobiu podanie antybiotyku kurczakom możliwe jest jedynie podczas leczenia, prowadzonego pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii. Po zakończeniu leczenia obowiązkowe jest zachowanie odpowiedniego...

Czytaj więcej
Czesław Brzozowski - eksperci

Czesław Brzozowski

Nowoczesny chów kurcząt pozwala na uzyskanie w krótkim czasie ptaków o stosunkowo wysokiej masie ciała. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu optymalnych warunków środowiska w chowie oraz poprzez dobór ras kurczaków...

Czytaj więcej
Izabela Topolska - eksperci

Izabela Topolska

Drób paczkowany, dostępny dla Konsumenta w bezpośredniej sprzedaży na półce sklepowej posiada wiele zalet. Jedną z podstawowych cech takiego produktu jest pełna dostępność na etykiecie szeregu informacji...

Czytaj więcej
Leszek Lemke - eksperci

Leszek Lemke

Mięso konfekcjonowane i pakowane należy transportować w możliwie krótkim czasie do docelowych magazynów wyrobów gotowych. W komorach składowych dla towaru świeżo schłodzonego temperatura jest utrzymywana...

Czytaj więcej
Anna-Jelonek_eksperci

Anna Jelonek

Mięso drobiowe stanowi źródło witamin z grupy B: niacyny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz kwasu pantotenowego (czyli koenzymu A), który bierze udział w przemianach metabolicznych w organizmie.

Czytaj więcej
x

Formuarz kontaktowy