
Leszek Lemke
Przewodniczący Komisji ds. Bezpieczeństwa Żywności, Weterynarii i Przetwórstwa Mięsa Drobiowego KRD-IG.
Absolwent Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie, ukończył też studia podyplomowe w zakresie zarządzania systemami jakości.
Od 1980 roku nieprzerwanie związany z branżą drobiarską. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Olsztyńskich Zakładach Drobiarskich, INDYKPOL S.A., CEDROB S.A., a obecnie DROSED S.A., gdzie pełni funkcję Dyrektora R&D Grupy Drosed i Pełnomocnika Zarządu ds. systemów jakości DROSED S.A. W swojej pracy zajmował się technologią przetwórstwa mięsa drobiowego, wdrażaniem nowych rozwiązań technologicznych i produktowych oraz tematyką związaną z normalizacją, a także praktycznym funkcjonowaniem systemów zarządzania jakością. Był współautorem projektów inwestycyjnych w zakresie rozwiązań technologicznych nowobudowanych i modernizowanych obiektów produkcyjnych.
Uczestniczył w pracach w pracach komisji problemowej Polskiego Komitetu Normalizacyjnego, a aktualnie w ramach KRD-IG zajmuje się zagadnieniami związanymi z normalizacją , krajowym i unijnym ustawodawstwem oraz szeroko rozumianym bezpieczeństwem żywności.
„Mięso drobiowe jest produktem bardzo wrażliwym na warunki zewnętrzne, zarówno podczas jego pozyskiwania, jak i dystrybucji. Aby mięso kupowane w sklepie było dla klienta bezpieczne, musi być wyprodukowane zgodnie z restrykcyjnymi regulacjami prawnymi”;
„Obowiązujący producentów drobiu system HACCP umożliwia monitorowanie najważniejszych dla bezpieczeństwa zdrowotnego mięsa etapów produkcji. Dzięki niemu możemy identyfikować cały proces produkcji – numer partii zapisany na opakowaniu mięsa pozwala na prześledzenie całej drogi produktu od pola do stołu”
Zobacz także:

Aleksandra Porada
W hodowli drobiu podanie antybiotyku kurczakom możliwe jest jedynie podczas leczenia, prowadzonego pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii. Po zakończeniu leczenia obowiązkowe jest zachowanie odpowiedniego...
Czytaj więcej
Czesław Brzozowski
Nowoczesny chów kurcząt pozwala na uzyskanie w krótkim czasie ptaków o stosunkowo wysokiej masie ciała. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu optymalnych warunków środowiska w chowie oraz poprzez dobór ras kurczaków...
Czytaj więcej
Piotr Szeleszczuk
Rynek drobiowy jest tak zorganizowany, że trzeba się zastanowić, czy faszerowanie antybiotykami jest po pierwsze możliwe, ale też potrzebne. Zdroworozsądkowo - stosowanie ich nie jest uzasadnione. Technologie...
Czytaj więcej
Izabela Topolska
Drób paczkowany, dostępny dla Konsumenta w bezpośredniej sprzedaży na półce sklepowej posiada wiele zalet. Jedną z podstawowych cech takiego produktu jest pełna dostępność na etykiecie szeregu informacji...
Czytaj więcej
Anna Jelonek
Mięso drobiowe stanowi źródło witamin z grupy B: niacyny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz kwasu pantotenowego (czyli koenzymu A), który bierze udział w przemianach metabolicznych w organizmie.
Czytaj więcej