Leszek Lemke - eksperci

Leszek Lemke

Przewodniczący Komisji ds. Bezpieczeństwa Żywności, Weterynarii i Przetwórstwa Mięsa Drobiowego KRD-IG.

Absolwent Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie, ukończył też  studia podyplomowe w zakresie zarządzania systemami jakości.     

Od 1980 roku nieprzerwanie związany z branżą drobiarską. Doświadczenie zawodowe zdobywał w  Olsztyńskich Zakładach Drobiarskich, INDYKPOL S.A., CEDROB S.A., a obecnie DROSED S.A., gdzie pełni  funkcję Dyrektora R&D Grupy Drosed i Pełnomocnika Zarządu ds. systemów jakości DROSED S.A. W swojej pracy zajmował się technologią przetwórstwa mięsa drobiowego, wdrażaniem nowych rozwiązań technologicznych i produktowych oraz tematyką związaną z normalizacją, a także praktycznym funkcjonowaniem systemów zarządzania jakością. Był współautorem  projektów inwestycyjnych w zakresie rozwiązań technologicznych nowobudowanych i modernizowanych obiektów produkcyjnych.

Uczestniczył w pracach w pracach komisji problemowej Polskiego Komitetu Normalizacyjnego, a aktualnie w ramach  KRD-IG zajmuje się zagadnieniami związanymi z normalizacją , krajowym i unijnym ustawodawstwem oraz szeroko rozumianym bezpieczeństwem żywności. 

 

„Mięso drobiowe jest produktem bardzo wrażliwym na warunki zewnętrzne, zarówno podczas jego pozyskiwania, jak i dystrybucji. Aby mięso kupowane w sklepie było dla klienta bezpieczne, musi być wyprodukowane zgodnie z restrykcyjnymi regulacjami prawnymi”;

 

„Obowiązujący producentów drobiu system HACCP umożliwia monitorowanie najważniejszych dla bezpieczeństwa zdrowotnego mięsa etapów produkcji. Dzięki niemu możemy identyfikować cały proces produkcji – numer partii zapisany na opakowaniu mięsa pozwala na prześledzenie całej drogi produktu od pola do stołu”

Zobacz także:

Aleksandra Porada - eksperci

Aleksandra Porada

W hodowli drobiu podanie antybiotyku kurczakom możliwe jest jedynie podczas leczenia, prowadzonego pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii. Po zakończeniu leczenia obowiązkowe jest zachowanie odpowiedniego...

Czytaj więcej
Czesław Brzozowski - eksperci

Czesław Brzozowski

Nowoczesny chów kurcząt pozwala na uzyskanie w krótkim czasie ptaków o stosunkowo wysokiej masie ciała. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu optymalnych warunków środowiska w chowie oraz poprzez dobór ras kurczaków...

Czytaj więcej
Piotr Szeleszczuk - eksperci

Piotr Szeleszczuk

Rynek drobiowy jest tak zorganizowany, że trzeba się zastanowić, czy faszerowanie antybiotykami jest po pierwsze możliwe, ale też potrzebne. Zdroworozsądkowo - stosowanie ich nie jest uzasadnione. Technologie...

Czytaj więcej
Izabela Topolska - eksperci

Izabela Topolska

Drób paczkowany, dostępny dla Konsumenta w bezpośredniej sprzedaży na półce sklepowej posiada wiele zalet. Jedną z podstawowych cech takiego produktu jest pełna dostępność na etykiecie szeregu informacji...

Czytaj więcej
Anna-Jelonek_eksperci

Anna Jelonek

Mięso drobiowe stanowi źródło witamin z grupy B: niacyny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz kwasu pantotenowego (czyli koenzymu A), który bierze udział w przemianach metabolicznych w organizmie.

Czytaj więcej
x

Formuarz kontaktowy