Czesław Brzozowski - eksperci

Mgr. inż. Czesław Brzozowski

ekspert KRD-IG ds. produkcji drobiarskiej

Ukończył studia  w  1961  r .  na  Wydziale  Technologii  Spożywczej  Akademii  Rolniczo-Technicznej  w  Olsztynie. Jest absolwentem  pierwszej pięcioosobowej  grupy  specjalizującej  się  w  produkcji jajczarsko-drobiarskiej. W 1974 r. dodatkowo  ukończył Studium  Podyplomowe  w  Akademii  Ekonomicznej  we Wrocławiu . W  latach 1961-- 2007 pracował w  Zakładach  Drobiarskich INDYKPOL  na stanowiskach: dyrektora, z-ca  dyr. ds. techniczno-produkcyjnych  i  dyrektora ds. jakości  GRUPY  INDYKPOL.

W pracy zawodowej osiągnął  szereg  sukcesów: współautor patentu przemysłowego „ Owiewo—natryskowe  schładzanie  drobiu  bitego  w przemyśle drobiarskim  opracował  koncepcję  technologiczną  produkcji indyków w nowo  projektowanym zakładzie drobiarskim  w  Olsztynie, nadzorował  budowę  tego  zakładu  i  jego  rozruch  techniczno-technologiczny, a  do  roku  2007  kierował  produkcją i  jakością. Opracował  w  2010 r.  pierwszy  w  Polsce  System  Jakości  QAFP  i nadzorował  szkolenie pracowników zakładów  oraz producentów drobiu   w  zakresie jego wdrożenia  w  Polsce. Przez  25  lat  istnienia  KRD—IG  współpracował  z  Zarządem  w  zakresie  tworzenia jego struktury  i  rozwiązywania  problemów jakości drobiu  bitego, a także produktów  przetworzonych.

 

 „Nowoczesny chów kurcząt pozwala na uzyskanie w krótkim czasie ptaków o stosunkowo wysokiej masie ciała. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu optymalnych warunków środowiska w chowie oraz poprzez dobór ras kurczaków wyróżniających się intensywnym tempem wzrostu, a nie za sprawą hormonów podawanych ptakom w jakiejkolwiek postaci”;

 

„Właściciel fermy drobiu ma obowiązek przestrzegania w trakcie chowu zasad dobrostanu oraz stosować tylko dozwolone środki produkcji. Jest zobligowany również do prowadzenia specjalnej dokumentacji kontrolowanej przy dostawie do zakładu drobiarskiego”;

Zobacz także:

Aleksandra Porada - eksperci

Aleksandra Porada

W hodowli drobiu podanie antybiotyku kurczakom możliwe jest jedynie podczas leczenia, prowadzonego pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii. Po zakończeniu leczenia obowiązkowe jest zachowanie odpowiedniego...

Czytaj więcej
Piotr Szeleszczuk - eksperci

Piotr Szeleszczuk

Rynek drobiowy jest tak zorganizowany, że trzeba się zastanowić, czy faszerowanie antybiotykami jest po pierwsze możliwe, ale też potrzebne. Zdroworozsądkowo - stosowanie ich nie jest uzasadnione. Technologie...

Czytaj więcej
Izabela Topolska - eksperci

Izabela Topolska

Drób paczkowany, dostępny dla Konsumenta w bezpośredniej sprzedaży na półce sklepowej posiada wiele zalet. Jedną z podstawowych cech takiego produktu jest pełna dostępność na etykiecie szeregu informacji...

Czytaj więcej
Leszek Lemke - eksperci

Leszek Lemke

Mięso konfekcjonowane i pakowane należy transportować w możliwie krótkim czasie do docelowych magazynów wyrobów gotowych. W komorach składowych dla towaru świeżo schłodzonego temperatura jest utrzymywana...

Czytaj więcej
Anna-Jelonek_eksperci

Anna Jelonek

Mięso drobiowe stanowi źródło witamin z grupy B: niacyny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz kwasu pantotenowego (czyli koenzymu A), który bierze udział w przemianach metabolicznych w organizmie.

Czytaj więcej
x

Formuarz kontaktowy