Anna Jelonek

Mgr inż. Anna Jelonek

DIETETYK

Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie na dwóch wydziałach: Wydziału Nauk o Żywności ze specjalizacją z biotechnologii mleka i oceny jakości żywności oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ze specjalizacją dietetyka i żywienie człowieka. Prowadzi liczne szkolenia z zakresu żywienia dedykowane np.: kadrze przedszkolnej i szkolnej, firmom, lekarzom i młodym mamom. Znana z wypowiedzi eksperckich w telewizji śniadaniowej oraz na portalach internetowych i blogach związanych z rodziną, ze zdrowym stylem życia i wielu innych. Specjalizuje się w dietach związanych z chorobami cywilizacyjnymi w tym szczególnie w dietach odchudzających, również dla dzieci. Jej misją jest zaszczepianie w pacjentach zdrowych nawyków, które pozostają z nimi na całe życie.

 

Mięso drobiowe stanowi źródło witamin z grupy B: niacyny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz kwasu pantotenowego (czyli koenzymu A), który bierze udział w przemianach metabolicznych w organizmie.”

 „Włączenie drobiu do diety jest polecane głównie z uwagi na zawartość pełnowartościowego białka i niską wartość energetyczną, co przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała oraz wspomaga odchudzanie. Wynika to z faktu, iż białko wydłuża poczucie sytości i hamuje apetyt, a ponadto wpływa na metabolizm (poprzez zwiększenie tzw. termogenezy indukowanej pokarmem).”

 

 

Drób jest też istotnym elementem w diecie osób aktywnych fizycznie z uwagi na wysoką wartość biologiczną białka, które pełni ważną rolę w procesie odbudowy tkanek. Przeciętnie 100 gram drobiu dostarcza ok. 20 g białka, co umożliwia pokrycie zapotrzebowania w czasie wzmożonego wysiłku, np. w okresie treningowym. Co więcej, drób dostarcza sporą dawkę Izoleucyny, leucyny i waliny – aminokwasów rozgałęzionych, istotnych m.in. w redukcji zmęczenia podczas treningu. Pierś z kurczaka czy indyka należą też do produktów nieobciążających żołądka, a zważywszy na fakt, iż przed podejmowaniem intensywnej aktywności lub przed zawodami nie zaleca się spożywania potraw ciężkostrawnych, tym bardziej znajdują zastosowanie w żywieniu osób aktywnych.”

 

Zobacz także:

Aleksandra Porada - eksperci

Aleksandra Porada

W hodowli drobiu podanie antybiotyku kurczakom możliwe jest jedynie podczas leczenia, prowadzonego pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii. Po zakończeniu leczenia obowiązkowe jest zachowanie odpowiedniego...

Czytaj więcej
Czesław Brzozowski - eksperci

Czesław Brzozowski

Nowoczesny chów kurcząt pozwala na uzyskanie w krótkim czasie ptaków o stosunkowo wysokiej masie ciała. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu optymalnych warunków środowiska w chowie oraz poprzez dobór ras kurczaków...

Czytaj więcej
Piotr Szeleszczuk - eksperci

Piotr Szeleszczuk

Rynek drobiowy jest tak zorganizowany, że trzeba się zastanowić, czy faszerowanie antybiotykami jest po pierwsze możliwe, ale też potrzebne. Zdroworozsądkowo - stosowanie ich nie jest uzasadnione. Technologie...

Czytaj więcej
Izabela Topolska - eksperci

Izabela Topolska

Drób paczkowany, dostępny dla Konsumenta w bezpośredniej sprzedaży na półce sklepowej posiada wiele zalet. Jedną z podstawowych cech takiego produktu jest pełna dostępność na etykiecie szeregu informacji...

Czytaj więcej
Leszek Lemke - eksperci

Leszek Lemke

Mięso konfekcjonowane i pakowane należy transportować w możliwie krótkim czasie do docelowych magazynów wyrobów gotowych. W komorach składowych dla towaru świeżo schłodzonego temperatura jest utrzymywana...

Czytaj więcej
x

Formuarz kontaktowy