Aleksandra Porada - eksperci

lek wet. Aleksandra Porada

Ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii

Wieloletni i zasłużony pracownik polskiej administracji weterynaryjnej, a także były Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii. Obecnie ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa – Izbie Gospodarczej do spraw bezpieczeństwa żywności i weterynarii.

 

„W hodowli drobiu podanie antybiotyku kurczakom możliwe jest jedynie podczas leczenia, prowadzonego pod ścisłym nadzorem lekarza weterynarii. Po zakończeniu leczenia obowiązkowe jest zachowanie odpowiedniego okresu karencji, czyli czasu jaki upływa od ostatniego podania leku do rozkładu jego składników do poziomu bezpiecznego dla zdrowia ludzkiego”;

„Produkcja, sprzedaż, dystrybucja, a także samo podawanie leków zwierzętom są ściśle monitorowane. Wiadomo, że zdarzają się incydentalne przypadki nielegalnego podawania leków, ale są one wykrywane i surowo karane.”

 

 

„Zakaz stosowania substancji o charakterze hormonalnym u zwierząt z których pozyskuje się mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, został wprowadzony już w 1996 r. Za jego nieprzestrzeganie grożą sankcje karne, do pozbawienia wolności włącznie”.

„Obecne szybkie tempo wzrostu brojlerów to efekt połączenia takich czynników jak: nowoczesne linie towarowe będące efektem wieloletniej pracy hodowlanej, odpowiednio zbilansowana i dobrana do wieku pasza oraz optymalne warunki bytowania ptaków.”

Zobacz także:

Czesław Brzozowski - eksperci

Czesław Brzozowski

Nowoczesny chów kurcząt pozwala na uzyskanie w krótkim czasie ptaków o stosunkowo wysokiej masie ciała. Dzieje się tak dzięki zastosowaniu optymalnych warunków środowiska w chowie oraz poprzez dobór ras kurczaków...

Czytaj więcej
Piotr Szeleszczuk - eksperci

Piotr Szeleszczuk

Rynek drobiowy jest tak zorganizowany, że trzeba się zastanowić, czy faszerowanie antybiotykami jest po pierwsze możliwe, ale też potrzebne. Zdroworozsądkowo - stosowanie ich nie jest uzasadnione. Technologie...

Czytaj więcej
Izabela Topolska - eksperci

Izabela Topolska

Drób paczkowany, dostępny dla Konsumenta w bezpośredniej sprzedaży na półce sklepowej posiada wiele zalet. Jedną z podstawowych cech takiego produktu jest pełna dostępność na etykiecie szeregu informacji...

Czytaj więcej
Leszek Lemke - eksperci

Leszek Lemke

Mięso konfekcjonowane i pakowane należy transportować w możliwie krótkim czasie do docelowych magazynów wyrobów gotowych. W komorach składowych dla towaru świeżo schłodzonego temperatura jest utrzymywana...

Czytaj więcej
Anna-Jelonek_eksperci

Anna Jelonek

Mięso drobiowe stanowi źródło witamin z grupy B: niacyny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz kwasu pantotenowego (czyli koenzymu A), który bierze udział w przemianach metabolicznych w organizmie.

Czytaj więcej
x

Formuarz kontaktowy