Drób w diecie osób starszych

Mięso drobiowe jest delikatne w smaku i miękkie. Ponadto jest niskokaloryczne i nie podrażnia przewodu pokarmowego. Cechy te mają ogromne znaczenie dla osób starszych, które potrzebują dokładnie tych samych składników odżywczych, co osoby młodsze, jednak wraz z wiekiem zapotrzebowanie na niektóre z nich maleje.

 

 

 

Jednym z produktów, który odpowiada na potrzeby seniorów – zgodnie polecanym przez wszystkich dietetyków – jest chude mięso drobiowe. Drób jest lekkostrawny, delikatny w smaku, zawiera mało kwasów tłuszczowych nasyconych, a sporo pełnowartościowego białka, witamin i mikroelementów. Ponadto jest drobnowłóknisty, a przez to w porównaniu do innych gatunków mięs, łatwy do pogryzienia.

Dieta osób starszych – najważniejsze zalecenia

Jadłospis osób starszych powinien obejmować całą gamę składników odżywczych przy kaloryczności odpowiedniej dla wieku i aktywności fizycznej. Z upływem lat organizm pracuje coraz wolniej. Zmniejsza się ilość wydzielanej śliny i soków trawiennych, trudniej więc trawić pokarm. Następuje zwolnienie perystaltyki jelit, pożywienie jest gorzej przyswajane.Zaburzenia zmysłu smaku i powonienia, a także często związany z tym brak apetytu, powodują, że seniorzy nie przywiązują wagi do jedzenia. Nie przyrządzają też posiłków, które wymagają dużego wysiłku.Przyczyną niewłaściwego odżywiania bywają też braki w uzębieniu – utrudniają one żucie i rozdrabnianie pokarmów, a tym samym trawienie.

Istotne znaczenie ma m.in. wybór obróbki technologicznej w przygotowaniu potraw. Przy obniżonym wydzielaniu enzymów trawiennych proces ten przebiega sprawniej, gdy spożywa się produkty gotowane w wodzie i na parze, a także duszone bez tłuszczu w folii lub pergaminie. Osoby starsze istotnie częściej narażone są na infekcje pokarmowe, wynikające ze spożywania nieodpowiednio przygotowanej oraz przechowywanej żywności.Aby tego uniknąć, dieta powinna być układana starannie i musi uwzględniać indywidualne potrzeby oraz zalecenia dietetyczne lekarza, np. przy cukrzycy czy nadciśnieniu.

Zalety związane z włączeniem drobiu do diety

Jednym z produktów, który odpowiada na potrzeby seniorów – zgodnie polecanym przez wszystkich dietetyków – jest chude mięso drobiowe. Drób jest lekkostrawny, delikatny w smaku, zawiera mało kwasów tłuszczowych nasyconych, a sporo pełnowartościowego białka, witamin i mikroelementów. Ponadto jest drobnowłóknisty, a przez to w porównaniu do innych gatunków mięs, łatwy do pogryzienia.

 

Przyczyną niedoborów białkowychu osób starszych, poza ich złym wchłanianiem w przewodzie pokarmowym i nadmiernym wykorzystaniem przez organizm, są również pewne stany chorobowe (np. przewlekła niewydolność nerek, czy marskość wątroby) oraz związane z nimi ograniczenia dietetyczne. Osoby w podeszłym wieku powinny wybierać przede wszystkim źródła pełnowartościowego białka, do których również zalicza się mięso drobiowe.

Seniorzy są także narażeni na niedobory żelaza. Jedną z ich przyczyn jest niewystarczające spożycie w wyniku ubogiej w mięso diety. W produktach pochodzenia roślinnego żelazotylko w niewielkim stopniu wykorzystywane jest przez organizm. Pośrednimi przyczynami niedoboru żelaza mogą być chroniczne infekcje oraz przewlekła utajona utrata krwi (np. w wyniku krwawienia z przewodu pokarmowego). Istotne jest więc, aby w diecie osób starszych na stałe zagościło mięso, a najlepiej smaczne, zdrowe i delikatne mięso drobiowe.

Przewlekłe schorzenia żołądka mogą nasilać również występowanie niedoborów witamin z grupy B. To z kolei może pogłębiać niedokrwistość oraz mieć negatywny wpływ na cały układ krążenia (znakomitym źródłem witamin z grupy B jest oczywiście mięso drobiowe).

Osobną uwagę warto poświęcić witaminie B12 (tzw. czerwonej witaminie), której niedobory często są stwierdzane u osób w starszym wieku. Niedobór witaminy B12 najczęściej prowadzi do rozwoju niedokrwistości, której mogą towarzyszyć zmiany zwyrodnieniowe nerwów obwodowych oraz w ośrodkowym układzie nerwowym, mogące przybierać cechy zespołu otępiennego. Jedynym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także mięso drobiowe. Prawidłowy poziom witaminy B12 może opóźnić wystąpienie tego rodzaju otępienia, a według niektórych naukowców, również spowolnić lub nawet zapobiegać wystąpieniu choroby Alzheimera.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisami na ciekawe i różnorodne dania z drobiu – idealne zarówno na co dzień, jak i na świąteczny obiad

Kurze wątróbki na boczku — kopia

Kurze wątróbki na boczku

Kurze wątróbki na boczku idealnie wpisują się w gusta smakowe i potrzeby dietetyczne osób starszych. Ten pożywny, wysokobiałkowy posiłek cechuje bogactwo wapnia i magnezu, a także wyrazisty smak.

Czytaj więcej
Kaczka pieczona z jabłkami — przepisy drobiowe

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to nie tylko doskonała propozycja dla osób starszych, których zapotrzebowanie na potrawy wysokobiałkowe jest szczególnie duże. To tradycyjne polskie danie z pewnością przypadnie do gustu także wszystkim gościom podczas uroczystego rodzinnego obiadu.

Czytaj więcej

Zobacz także:

Drób
w codziennym menu

CZYTAJ WIĘCEJ

Drób w diecie
dzieci

CZYTAJ WIĘCEJ

Drób w diecie
osób chorych

CZYTAJ WIĘCEJ

Drób w diecie
osób starszych

CZYTAJ WIĘCEJ

Drób w diecie
kobiet w ciąży

CZYTAJ WIĘCEJ

Drób w diecie
sportowców

CZYTAJ WIĘCEJ

Znane Mamy

CZYTAJ WIĘCEJ

Drób okiem dziennikarza
i blogera

CZYTAJ WIĘCEJ

x

Formuarz kontaktowy