Aromatyczny kurczak pieczony

- faszerowany serem feta z ziołami

Składniki:
  • 1 cały Kurczak

 

Marynata:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Starta skórka z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • Farsz:
  • 100 g posiekanych suszonych pomidorów
  • 100 ml oleju w którym marynowały się suszone pomidory
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 200 g pokruszonego sera feta
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sok z 1 cytryny
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • Kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
  • Czarny pieprz grubo mielony do smaku
  • 100 g chudego, wędzonego boczku

Przygotowanie:

Kurczaka natrzeć olejem, skórką z cytryny, kminkiem oraz papryką. Cebulę zeszklić na oliwie, wystudzić i przełożyć do miski z serem feta. Dodać pomidory suszone, bułkę tartą, sok z cytryny, czosnek, otarty tymianek i oregano, pieprz oraz pozostałą oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać a otrzymaną masą nafaszerować Kurczaka.

Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jego nogi związać sznurkiem, piersi obłożyć plastrami boczku, a następnie piec około 1 godziny w temperaturze 160ºC, skrapiając co jakiś czas, powstałym w trakcie pieczenia sosem. Aromatycznego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce podawać od razu, dzieląc go wcześniej na części.

x

Formuarz kontaktowy